Sunday, August 30, 2009

Buka Puasa

Selalunya buka puasa dengan makan nasi, jadi hari ni ubah seleralah sikit. Anak-anak request nak makan mee rebus daging. Jadi kami pergilah pasar untuk beli bahan-bahannya.

Mee Rebus Daging

Sira Labu

Air Locong. Kat Langkawi pun ada juga tau. Biasanya di Kelantan air locong ni memang famous.


Sedapnye...


Tak ketinggalan kurma. Sunat......

11 comments:

my little family / kaftanbatik said...

mee kuah daging? bui resipi, kot2 leh try..daging ado nih..hehe

my little family / kaftanbatik said...

ops silap..mee rebus daging...

Lee D'Langkawi said...

Mok Nik,
Resipi Mee Rebus Daging,
Rebus daging & tulang sampai empuk,
tumis cili boh dan kulit kayu manis,
Masukkan air rebusan daging & isi sekali,
Masukkan kicap, cili sos, tomato sos, gula & garam secukup rasa.

Bahannya.
Mee kuning,
tauhu dipotong dadu,
sawi di celur,
telur rebus,
Asam limau.
Air kicap + bawang putih tumbuk + cabai potong + cuka,
Itu saja, cubalah. Sebenarnya Mee Rebus ni resepi Kedah.

csue said...

kami sekak balik kelate nih, tiak2 ari minum air locong... capo plok nge sagu... sedaaaaaap... ari ni mek wak pindang tapai, solok lado n singge daging... kemarin percik n rojok jawo...

Lee D'Langkawi said...

Sini xdok harape nok make Pindang tapai. X jumpo lagi cari tapai ubi kayu.

Anonymous said...

Uncle tinggal kat langkawi bahagian mana? sy org langkawi,teringat kampung halaman baca blog ni:)

cikmanggis said...

sira labu tu sedapnyo!!!orang kelate makan sira labu dgn nasik,buat lauk!nyakuk weh!

Lee D'Langkawi said...

Shaine.Ali,
Saya tinggal kat Kuah-Jln. Batu Asah. Shaine belah mane.

Lee D'Langkawi said...

CM,
Meme nyakuk. Di Kelate, kalu ado bekwoh, siro labu satu kemestian. Tapi loni jare doh jupo. Kalu sebeloh kapong masih ado.

Tepi Sungai Batu said...

Lee,
Siro labu tu uuuhhhhh nampak sedappppppp sangat.
Mok ambo ada sokmo stok buah labu bawah katil.

Lee D'Langkawi said...

Mae,
Buoh labu meme buleh sipe lamo sapa berbule-bule. Kade-kade buleh sapa tahun.