Thursday, March 5, 2009

AMBUYAT


Masa aku bertugas di Sabah dulu, ada satu makanan istimewa yang aku suka makan. Nama makanan ini ialah AMBUYAT. Ambuyat adalah merupakan masakan Suku Kaum Bisaya / Brunei. Memandangkan aku suka makan makanan nie, aku cubalah belajar buatnya. Caranya memang mudah. Bahannya ialah sagu rumbia, air dan air panas.

Caranya, mula-mula larutkan sagu rumbia ke dalam air (jangan terlalu cair). Selepas betul-betul larut, tuangkan air yang betul-betul panas dan kacau sehingga sagu tadi bertukar menjadi jernih seperti gam.

Cara makannya, ianya perlulah menggunakan sejenis kayu sepit yang di panggil candas. Mula-mula sepit ambuyat ini dengan candas dan putarkan beberapa kali sehingga ambuyat tadi melekat pada candas. Cicah ambuyat dengan gulai asam pedas ikan atau pun sayur pucuk paku. Ambuyat ni tak perlu di kunyah, cuma perlu masukkan ke dalam mulut dan terus telan. memang best giler.

5 comments:

Anonymous said...

x keno buak, lekak ttekok ni.... hehehe....

my little family / kaftanbatik said...

haaa...gapo tew?.. Ayu g langkawi ni Abe kn bt nih..hehe.. err..bilo nk g ponn xtau.

Che Sue, jenuh pulah la. Guno chopstik leh kot. hehe..

Abe, ore leh CF dohhhhhhhh..yeeeeeeeeeha... pahni leh la mai tolong akak bare nih..byk.. :-p

Anonymous said...

makane ore saboh mnik.... copstik pn copstik lh... kalu ore s'wak hok femes gak umai.... hehehe...

Lee D'Langkawi said...

Kalu ado sagu rumbia buleh la buat. Senang je tu. Abe pun lamo doh x makenyo. Ajat nok try buat jugok.

Lee D'Langkawi said...

Dapat doh CF. Cepat jugok. Buleh lah gi jale nanti.